Hai semua!!!
Cuaca sekarang ni kejap panas kejap hujan buat perut I terasa lapar jer..anak anak pulak cuti sekolah memang macam macam permintaan yang dibuat..Nak kek coklat lah nak icecream lah kalau disuruh bagi senarai yang diaorang nak makan memang tak terlayan..
Rasa macam nak pajak je kedai yang jual makanan yang mengikut selera anak anak ni,senang tak payah masak,tak payah nak menguli semua tu...HIHIHIHIHI kalau lah boleh kan tapi memang tak boleh lah mana ada kedai yang nak buat ikut selera anak anak I ni..Tak mungkin terjadi..So sebagai ibu yang memang dari azali tak tahu nak menguli la ni da tahu sedikit sebanyak bab roti, walaupun ada banyak lagi kekurangannya..Tapi yang penting semua permintaan makanan yang anak ni minta I akan tunaikan janji kenyang.Walaupun tak sesedap mana pun..
Hari ni teringin nak buat roti manis berinti coklat..Haaaa nampak sedap n menarik ada coklat pulak dalam roti..I suka sangat guna resepi dari Kathy Kay ni sangat mudah n tak ada lah banyak barang yang diperlukan..Semuanya bahan asas untuk membuat roti..Kalau sesiapa yang teringin nak buat Roti Sarang Lebah pakai resepi Kathy Kay ni pun da sedap.Tapi kalau nak cuba resepi dari tuan punya asal Roti Sarang Lebah dari Kak Lydia Honey pun boleh..Masing masing ada keistimewaan tersendiri..Resepi coklat ni lak I baru belajar dari kawan Fb Lynn Mut dia ni pun buat roti sedap n bercorak corak n semesti membuat I rasa nak mencuba resepi coklat dia ni..
Jom ke dapur n mulakan adunan
Sumber: Kathy Kay
Resepi: Roti Manis /Roti Cheese/Roti Bijan
Bahan bahannya:
3 1/2 cawan tepung gandum
1 paket yis
4 sdb gula
2 sdb susu pekat
2 sdb planta
1 bj telur
Cara caranya:
Bancuhkan yis dengan air suam sehingga berbuih
Setelah yis berbuih curahkan sedikit demi sedikit ke dalam tepung.
Masukkan semua bahan diatas dan uli sehingga menjadi doh yang lembut
Rehatkan sehingga menjadi double
Bila jadi double tumbukkan dan uli sekali lagi
Bentukkan bulat bulat kecik
[masa ni boleh isi filling coklat kalau taknak letak coklat buat roti biasa je]
bakar api atas bawah suhu 150
Atau sehingga kekuninggan
Sumber; Lynn mut
Resepi ; Inti coklat
2 petak coklat makanan
1/2 tin susu cair
1/2 cawan gula
3sdb tepung jagung
11/2 cawan air
Masak atas api sampai likat
Selamat Mencuba
atas bawah at
Tiada ulasan:
Catat Ulasan