Selasa, 4 November 2014

Roti Rehat 8jam

Hai semua!!
Nak kongsi resepi dari fb kak Kathy Kay..cara dia buat roti sgt mudah tak perlu nak uli berbagai cuma tgu doh naik sndri..Tapi kali ni doh nyer makan ms 8 jam sbb guna yis yg sikit..So klu ada yg nak membuat I cadangkan bt mlm sblm tito n bakar pagi esoknya..Tapi klu nk buat mkn ptg sediakan adunannya belah pg..
I buat 2 jenis satu I buat roti sandwich n satu lagi I letak hot dog tok ank2..

Bahan bahan nya:
1/2 sdt yis
4 cwn tepung gandum/ high protein
2 cwn air biasa
1 sdb planta/shortening
4 sdb gula
1/2 sdt garam

Cara caranya:
Masukkan tepung,shortening,gula,yis ke dalam bekas
Kacau bersama whisky sehingga sebati
Tuangkan air secara perlahan2 bersama garam
Gunakan blkg sudip kayu sbb ms ni aduan da lembik
Gaul smpy ia sebati
Tutupkan dgn plastik
Selepas 8jam aduan akan naik berdouble
Gunakan spatula lembut n kaut secara perlahan n letak dlm bekas
Bakar kan dlm suhu 170-200 degree
Atau sehingga warna kekuningan

*Klu nak isi dalam cup letakkan adunan separuh sahaja

Dan ini hasilnya

Tiada ulasan:

Catat Ulasan