Isnin, 10 November 2014

Roti Perancis yang sedop

Hai semua!!!!

Petang2 mcm ni tak tau nak buat minum petang apa..
Sblm ni ada kat fb tgk ada org post Roti Perancis ...Wow terasa mcm nak buat..Jadi pergilah bakeri tghari td beli brg2 yg diperlukan..
I ni x pandai n coleteh sgt jd kt terus ke dapur n terus kan menguli adunan

Bahan bahan nya:
750 tepung roti / high protein

2sdb gula

8gram bread improver ( Tp I x letak pun)

11 gram yis

2sdt shortening

Sedikit garam

Air suam

Cara caranya:
Yis + gula dicampurkan ngan air suam smpy berbuih
Letakkn tepung n campurkan yis yg telah berbuih tu ke dlm bekas
Uli2 sikit letakkan shortening n garam
Letakkan air secara perlahan2 jgn terlalu lembik
Uli sehingga menjadi doh
Bentuk kan doh td mjd roti perancis n biarkan sejam
Bakar dlm oven dgn suhu 200degree atau sehingga kekuningan

Dan ini lah hasil dari dapur yuri.Dimakan bersama sup ayam..tapi sebenarnya sedap dimakan ngan beefsteak atau sup merah

Selamat mencuba resepi ni 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan