Nak masak apa ek lunch ni? Check kat petiais masih ada lg daging korban..Eeeemm sbenarnye I xtau sgt nak masak masakan berasaskan daging ni..Slps ditenung daging tue terpikir nk bt Daging Satay Goreng..Apa lagi jom ke dapor n mulakan pemerapan daging
Bahan yang diperlukan:
1 sudu kck Ketumbar
1 sudu kck Jintan kasar
1 sudu kckJintan halus
4 bj Bawang Putih
1 bj Bawang Besar
3 bj buah keras
1 batang Serai
Sedikit halia
Sedikit lengkuas
Sedikit kunyit
Segenggam lada kering( bergantung nak pedas ke x)
Sedikit air
SEMUA BAHAN DI ATAS DIKISAR HALUS
1 sudu kck Jintan kasar
1 sudu kckJintan halus
4 bj Bawang Putih
1 bj Bawang Besar
3 bj buah keras
1 batang Serai
Sedikit halia
Sedikit lengkuas
Sedikit kunyit
Segenggam lada kering( bergantung nak pedas ke x)
Sedikit air
SEMUA BAHAN DI ATAS DIKISAR HALUS
Untuk perapan daging :
Gula Melaka ( klu bsr guna separuh jer)
Gula halus ( ni agak2 nak manis ke x)
Sedikit garam
Sedikit serbuk perisa
Gula Melaka ( klu bsr guna separuh jer)
Gula halus ( ni agak2 nak manis ke x)
Sedikit garam
Sedikit serbuk perisa
Selepas siap semua bhn dikisar campurkan dengan daging yg telah dipotong kecik,dan camporkan bahan perapan td..Dan tgu dlm ms 2 jam tok pemerapan tersebut.Tp klu rajin lg korang bt mlm sebelum hari nk msk lg lama perap lg sedap lps tu mskkn dlm petiais (jgn yg freezer lak)
Panaskan api n letakkan minyak kemudian korang goreng daging tu..ms mula2 mmg nmpk berair n api x perlu jg Sgt tp bl air da nak kering api slowkan n rajin2 kacau takut hangoos lak daging tu.letaklah garam n aji.tgu sampy kering and rasanya sedop
Selamat mencuba!!
Mudah je kan..
Sdpnye beb!!
BalasPadamTq noorain.. selamat mencuba!!!
PadamMmg terboikkkk... I loiiikeee ������
BalasPadam