Khamis, 4 Jun 2015

Yee Mee Sizzling

Dah lama nak makan sizzling ni kat mana mana food court tapi mesti tak dapat,bukan sebab habis tapi asyik memikirkan 'susahnya nak bawa dulang panas sambil mencari tempat duduk..takut anak terpegang pan panas semua tu' jadi tak perlulah makan...uwaaahhhh..

Terpikirla nak membuat sendiri Yee Mee sizzling.. Da ada resepi tapi sibuk mencari pan sizzling...Masalah lagi tak tahu kat mana lak benda ni dijual..Pergi Mall confirm tak der..Akhirnya jumpa kat kedai Thailand yang jual barangan plastic.. Alhamdulillah.. Yesss ni lah masanya yang ditunggu tunggu....Hahaahaa

Nak bagitahu gak pan sizzling ni ingatkan rage dia murah tapi mahal gak...leceh tau se'set' pan sizzling rage dah RM25.90 satu..Kecek punya kecek dapat kurangkan RM 20.00 satu.Itu pun da abis punya muka kesian tnjuk kat Mamat Thai tu kalau x mmg kempunan la I..
Dapat jgk beli 4 set..Melayang duit I...Sedey...

Jom I nak bagi resepi yang mudah n sedoop..

Resepi : Yee Mee sizzling

Bahan bahannya:
Yee Mee/Kueh teow ikut selera korang
2 - 3 inci Halia dan Pati Halia
5 - 6 biji Bawang putih
Tepung jagung
Kicap Manis
Sos Tiram
Isi Ayam tak kisah banyak ke sikit
Cendawan shitake
2 -3 batang cili kering
Sedikit serbuk lada hitam
Sedikit garam
* sawi boleh dicelur kemudian masuk dlm pan masa nak dimakan

Cara caranya:

Renehkan isi ayam dengan meletakkan 3-4 sudu makan pati halia.
Kemudian tumbukkan halia dan bawang putih dan masukkan bersama ayam tadi
Biarkan seketika
Letakkan sos manis,sos tiram ke dalam renehan
Bancuhkan tepung jagung dalam 2 sudu makan penuh dan masukkan dlm periuk.
Agak agak kalau pekat campur air lagi.
Biarkan seketika
Masukkan cendawan shitake
Taburkan serbuk lada hitam,sedikit garam,lada kering.
Biarkan mendidih n siap kuahnya
Letakkan pan atas kuali n letak yee mee kemudian simbahkan kuah atas mee..
Siap mengeledek kuahnya
Angkat n nyum nyum nyum..

Kalau x pedas jgn sedey g potong cili api n makan ngn yee mee ni oooooiiiii sedooop.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan